2013. ápr. 28.

Játékos tavaszi túra



Nem tudom mondtam-e már, de szeretünk túrázni. Mondjuk Jutka jobban, de azért én is. Elindultunk egy olyan helyre, ahol már többször is voltunk, de most szerintünk egy kicsit más, mint egyébként. Viszont hogy ne legyen annyira megszokott, kissé tovább is terveztünk, ismeretlen tájakra. A kiindulási pontot autóval közelítettük meg, aztán irány a természet.
Az első lépések, jobbra mellettünk egy kis vadaskert (éppen nem látszik), ahol most leginkább muflonok, szarvasok és őzek élnek. Sajnos már többször törtek ide be kóbor, elvadult kutyák megtizedelve a békés növényevőket.
Itt egy tavalyi kép róluk.
A kényelmesebbek, vagy kisgyerekekkel érkezők választhatják a kisvasutat is, ami tavasztól őszig közlekedik. Persze nem végig megy, csak egy köztes állomásig. Onnan szigorúan gyalog vagy kerékpárral kell tovább menni.
Az út mellett patakocska, hol jobbról, hol balról, és mindenhol meredek hegyek.
 Idáig közlekedik a kis vonat. A fáradtak megpihenhetnek az újabb megpróbáltatások előtt.
Itt egy házikó, ami a névadója a kisvasút végállomásának.
Első kérdés: Mi a neve ennek az épületnek? Játsszunk maradj talpon-t!

S T . . . E . Z - H . Z

Nevét St...e.z G. erdészről kapta, aki a háború előtt közel két évtizedig élt itt, és féltő gonddal, nagy hozzáértéssel irányította a környező erdők szakszerű művelését.


 Az út a patak folyását követi, telis-tele kis csobogókkal, apró vízesésekkel.

Nagy rejtély volt számomra, ez a sok lepke mit csinált a sárban?
Láttunk mindenféle bogarakat, de ilyet még eddig nem.

Második kérdés: Mi lehet ez? Sejtésem van, de majd ti kitaláljátok! Aztán ellenőrzöm. Gyerünk tovább!
Ide is fel kellett mászni! Hiába, a kíváncsiság nagy úr! Lefelé egy szakaszon gatyaféken, de arról sajnos nem készült felvétel.
Első pillantás utunk fő céljára.




Láttatok már ilyet? Hihetetlen! Ahogy feltör a földből... Rettenetesen hideg, igazi forrásvíz.

Harmadik kérdés: Mi ez a hely?

Segítségül néhány mondat. A Bükkben több forrás található, köztük olyanok, amelyek csak időszakosan működnek. Leginkább tavasszal és néha ősszel is. Fontos, hogy megfelelő csapadék hulljon a megelőző időszakban, akkor igazán látványos a felszínre törés.  Bükki Nemzeti Park területének legérdekesebb jelenségei közé tartoznak, és mint ilyenek kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi értékek. Ez itt a legjelentősebb időszakos forrás.
Egy kép arról, amikor először jártunk itt, néhány évvel ezelőtt. Azt hiszem, érezhető a különbség. Tovább indultunk, hiszen van a közelben két barlang is, és egy fentebb eredő forrás. Meg kellett néznünk ezeket is, hiszen ezek még érintetlen területek számunkra.
Igazi akadálypálya előttünk. Itt kezdődött az igazi túra! Mindenfelé kidőlt, hatalmas fák...
 ...meredek hegyoldalak...
...bokaficamító kövek kikerülhetetlenül.

Első új cél teljesítve! Ez a felső forrás. Nem olyan látványos, inkább csak egy kis tavacska.
Már csak a barlangok vannak hátra, nagy lelkesedéssel kerestük.

A barlangnyílás meglehetősen szűk. Hihetetlen mennyiségű szúnyog őrzi a bejáratot. Rendkívül meredeken lejt befelé, nem kockáztattunk. De nem értem, miért kell minden barlangnak a magasban lennie? Nem lenne jobb alul? Igazán nyelvlógató feladat a csúszós avarban felmászni. Lejönni pedig...

Meg is kellett egy kicsit pihenni, a második barlang meghódítása előtt.  Nem voltunk elég jó indiánok, ugyanis elvétettük az ösvényt, pontosabban, nem vettük észre. Nem is igazán lehetett látni, de persze egy jó indiánnak nem jelentett volna problémát. Nekünk viszont volt térképünk, úgyhogy hamar rájöttünk, hogy már elhagytuk.

De csak megtaláltuk, bár nem vagyok biztos a dologban. Talán a felső kép? Nem másztam fel csak félig, tapasztalatlan sziklamászó lévén a visszajövetelt kérdésesnek ítéltem. Vagy az alsó kép? Kisebb volt, mint az első barlang, szintén tele szúnyoggal, nem láttam be rendesen.
Összességében csalódtam a barlangokban, valami nagyot akartam látni. Nem jött össze!

Akkor adott három kérdés, három választ várok. Minden jó válasz bekerül a kalapba. Aki valamelyik kérdésre az első helyes választ adja, annak neve duplán kerül a kalapba annál a kérdésnél.  A határidő május 05. éjfél. A nyeremény egy tocsa, de ha lesz mondjuk hét tippelő, akkor a három kérdés miatt háromszor húzok. Tehát akkor három tocsa, amit akár egy ember is megszerezhet. Minden Fortuna kezében van.

Remélem élveztétek ezt a kis virtuális utazást, és ha erre jártok tavaszi időszakban, ne hagyjátok ki. Az alsó forrásig max. 1,5 óra kényelmes séta, kisgyerekek is könnyen teljesítik.
A végére még egy kis segítség. Eger környékén keresgéljetek, nem mentünk messzire. Kellemes fejtörést kívánok!





 






2013. ápr. 13.

Variációk egy témára 1.

Nagyon sok a maradék üvegem, ezért azt gondoltam, hasznosítani kellene ezeket is, hiszen ahhoz túl drágák, hogy hulladékba menjenek. Első körben a nem túlságosan kicsi darabokból próbálok  alkotni. Ennek megfelelően terveztem egy csomó tálkát. Milyen érdekes, hogy Vegazus is arra gondolt amire én, hogy ebből akár lámpa is lehetne. Valóban! Lehet hogy lesz is! De a mostani elsőként bemutatott darab bizony egy tálka. Azt hittem, a feladványom könnyen kitalálható, és csupa jó megfejtés érkezik majd.  Zárójelben jegyzem meg, hogy Latinkával ellentétben úgy gondolom, a nőknek mindenféle meglátásuk nagyon jó, térben és időben is rendkívül jól tájékozódnak, egy tálka nem foghat ki rajtuk.

Két helyes megfejtés érkezett, úgyhogy örömmel sorsolhattam.  Kisnyul egyszerűen megállíthatatlan, szinte mindig ott van az esélyesek között. Új névként Tünde is belépett, ezennel szeretettel köszöntöm.
A nyertes pedig:
Gratulálok! Hamarosan újra jelentkezem. Addig is élvezzétek ezt a megkésett gyönyörű tavaszi napsütést!

2013. ápr. 9.

Mi ez?

Nem vagyok mostanában valami jó blogger, alig jelentkezem. Nem ígérek semmit, hogy ezután majd másképp lesz, majd meglátjuk. Azért dolgozom az üvegeimmel, időnként készülnek kisebb-nagyobb dolgok. Többek közt ebből is lesz valami. Egészen pontosan már készen van, de azért ne szaladjunk előre. Játszani is kell! Tehát akkor, mi lesz ebből? Annyit megsúgok, egy üveg hiányzik a képről, azzal teljes a kollekció. Aki eltalálja tocsa-t kap, ha többen is, akkor sorsolok, ha senki, akkor is sorsolok. Most sorsolhatnékom van. Nem adok túl sok időt, április 11. éjfél a határidő. Ja! Mindenkitől egy szavazat jöhet, javítás nincs!